čtvrtek 29. října 2015

Slavnosti Merché

Barcelonu už jsem tu ve výletech prezentovala. Možná byste si však řekli, že ji už tu znovu uvádět nebudu, ale já prostě musím. A důvodem jsou slavnosti Merché, které se v Barceloně každoročně konají. Hlavní program je cca týden před 24. zářím, kdy je den Merché- patronky Barcelony.

Po celém městě se konají různé kulturní akce. U hradu Montjüic jsou různá vystoupení akrobatů, komediantů, loutkové divadlo,... Můžete se taky dostat do zahrad, které nebývají vždy přístupné a potkat tam různá vystoupení od tradičního tance po hudební. V centru města potkáte tanečníky, hudebníky, dokonce se konají i v prostorách starých továren koncerty.

Vrcholem jsou 24. září tradiční Castellos, tedy lidské pyramidy, a průvod gigantů. Dalšími významnými tradičními událostmi jsou mapování na budovách, Dračí průvod a Correfoc.

Mapování 
Mapování probíhá na radnici a je to vlastně takový asi desetiminutový příběh. Docela zajímavě zpracovaný.
Dračí průvod
 Dračí průvod začíná na radnici. Jak již název vypovídá jsou v něm draci, každého draka doprovází jeho skupina bubeníků. A to je vám páni zážitek. Kromě toho, že někteří draci tak trošku chrlí oheň bubenící dělají pořádný randál. Ale je to něco úžasného.
              Correfoc
Correfoc je vlastně takový trošku větší haluz než dračí průvod. Opět jsou tu draci, ale hlavní atrakcí jsou poletující "ďáblíci" s jakýmisi ohňovými spirálkami. Spousta lidí běží za těmito ďáblíky a skáče s nimi pod "ohnivou" palmou. U tohoto průvodu je nejdůležitější se zúčastnit s minimálními znalostmi o co jde. Nejlépe bavlněné oblečení a šátek/čepici na ochranu vlasů a obličeje. Pokud si chcete tento průvod pořádně užít. Jiskřičky vás nepodpálí, ale sem tam na vás nějaká jistě dopadne- štípe to (vlastní zkušenost) a s bavlněnými věcmi je to prostě větší jistota, se na vás neuškvaří.
Correfoc
Opět každý drak má svoji vlastní "rodinu" bubeníky, "ďáblíky" a další členy. Ohnivé spirálky práskají. Takže opět kravál až hamba. Ale zážitek úžasný. A pokud vám unikne v září tak něco obdobného se koná i v lednu.
Zajímavostí je, že Correfoc má většinou dvě části. Poklidnější konající se ještě za světla, kde jsou hlavními aktéry děti a pak tu za tmy, odstartovanou ohňostrojem u pekelné brány s dospělými, která je samozřejmě divočejší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

děkujeme za váš komentář