čtvrtek 29. října 2015

Castanyada

Tak tu máme konec října a s ním se v ulicích Vicu začínají objevovat rošty s pečenými kaštany. A to nezmiňuji množství lidí nakupující kaštany v obchodech. Důvodem proč se ulice zaplavovány vůní pečených kaštanů (což u nás asi kdekomu evokuje spíš Vánoce) je místní tradice zvaná Castanyada
Je to další varianta oslav Dne všech svatých. Kdy zdejší obyvatelstvo konzumuje castanyadas (pečené kaštany), panallets (sladké cukroví s příchutí arašíd, mandlí, kokosu, kávy,...) a moniatos (pečené manioky- sladké brambory), k pití je pak typický Moscatel.
Panallets(zdroj: www.comarcarural.com)

Samozřejmě tu taky mají problém s Halloweenem, který jim tu nad touto tradicí přebírá vládu. A to tedy docela ve velkém. Až mě to totiž děsí, kolik je tu všude Halloweenských vychytávek, doplňků, masek a dalšího. Myslím, že je to celkem škoda, protože tato Castanyada, kterou jsem ještě zcela neprozkoumala se mi líbí víc. Když už nic jiného krásně voní.
Panallets, moniatos a castanyada (zdroj: www.elracodeldetall.blogspot.com)
Ale rozhodně musímjít někam ulovit Panallets, moniatos už totiž mám. :D a kaštany nám pečou u školy.

Celkově se prý jedná spíše o poklidný svátek 31. října, kdy tráví spolu čas rodina, přátelé, povídají si, jí, pijí, vyrazí na procházky, za zábavou atd. Jelikož mají 1. 11. svátek, tak si užívají volna a klidu. Děti ve škole kreslí stařenu v typickém venkovském oblečení, která prodává pečené kaštany a zpívají písničky jako tato:
 
zdroj videa: youtube.com
Je to svým způsobem oslava příchodu podzimu. Opět s nějakým křesťanským původem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

děkujeme za váš komentář