pátek 22. ledna 2016

Castellos

Myslím, že o Castellos už jsem se tu zmínila, ale zcela jistě ještě jedna zmínka a celý článeček neuškodí.

Castellos je katalánská tradice. Vychází ze středověku, údajně jakýchci tanců před kosteli po mších. V dnešní době se jedná spíš o týmový sport pro všechny věkové kategorie. Od útlého věku až po starší skupiny, osoby všech velikostí a rozměrů. A ačkoli jsou v tom i soutěže, kolikrát mají i jen přehlídky, kdy ostatní týmy neváhají podpořit své protivníky.

Castellos bychom v češtině nazvaly lidskými pyramidami. V základu jde o to, že větší skupina lidí vytvoří základnu a na tu už se postaví jeden nebo více lidí, na které šplhají další a další. Až se vytvoří několik metrů/pater vysoká věž. Cílem je nejen věž postavit, ale i nechat vrchní články opět spustit se dolů, aniž by se celá stavba sesypala. Což se samozřejmě ne vždy podaří.

Jinak Castellos ve větším vydání se předvádí při různých příležitostech. Napřiklad v Barceloně je velká událost na den patronky měst- Merché. Tuším je to 24. září.

A tak se stalo, že jsme jednu takovou soutěžní přehlídku, kde byly čtyři týmy z okolí navštívili i u nás ve Vicu. A tady máte pár foteček.

Jeden z prvních dostavěných castello dnešního dne. Vidíte ty dva malé prcky nahoře?
A máme tu dostavěný castello
A už se blížíme do finiše, poslední dvě patra šplhají nahoru
Tak pro dnešek konec, nashle a zase někdy

Žádné komentáře:

Okomentovat

děkujeme za váš komentář