středa 23. září 2015

Jak si zařídit internet

Dneska konečně po týdnu a půlk od toho, co jsem si vše zařídila mám internet. No připočtěme k tomu i to, že jsem to zařizovala v týdnu, který byl zkrácen na 4 pracovní dny a to v pondělí večer. Myslím však, že těchto pár rad uvítají všichni, kteří se do Španělska chystají ať už na Erasmus nebo dlouhodobější pobyt a budou si muset zařizovat internet do bytu.
V bodech vám tedy stručně popíši, co je nutné si zařídit:
  1. Zařiďte si španělský účet. Ačkoli některé společnosti tvrdí, že stačí mezinárodní- není zajištěno, že se to podaří. (zkušenost našich polských Erasmáků). Pro zařízení španělského účtu vám většinou stačí pas, v žádném případě nepostačuje občanka, opravdu je nutný pas. A někdy se může stát, že po vás budou chtít NIE, ale zkuste si případně obchodit víc bank a poboček- je to i o tom, jak koho ukecáte, jak se komu líbíte. Umět španělsky je tedy celkem důležité.
  2. Zařiďte si NIE, vemte si pas, nebo si půjčte od kamaráda španělské ID.
    pokud si budete zařizovat NIE- jsou prý údajně dva typy a měl by určitě fungovat typ s fotkou, za který vypláznete poněkud více Euro. Typ bez fotky platný s pasem je uplatnitelný někdy zhruba mezi 6 měsíci a třemi lety (ještě 6 měsíců staré nešlo uplatnit, ale tříleté už problém nemělo). 
  3. Teď už si jen prozkoumejte, od které společnosti chcete mít internet. V nabídce jsou obvykle Fibra Optica se smlouvou na min 12 měsíců nebo ADSL, které je možné i na méně než rok. 
  4. A hurá do společnosti vyřídit vše důležité. Pokud máte španělské ID už jste v suchu, někte s vámi musí být majitel, někte stačí kopie. Většinou nic neplatíte.
    pokud máte NIE nebo pas budou po vás nejspíše chtít vratný depozit cca 60€, obvykle je vratný po 6 měsících. Vše se však liší společnost od společnosti.
  5.  Tak teď už budete jen čekat chvíli na to, než k vám domů zavítá technik a zkontroluje vaši přípojku, že je funkční a vůbec vlastně máte do čeho připojit. Pokud budete mít net o Movistaru je dost možné, že si hned donese i router a vše vám zapojí. U ostatních si počkáte a routr vám dorazí do 48 hodin (výjimkou jsou víkendy, svátky) nebo si jej půjdete vyzvednout.
  6. Máte router, zapojeno a už můžete surfovat. Dalo to práci, ale jste šťastní a spokojení.
Doufám, že někomu těchto pár rad pomohlo/pomůže.

Žádné komentáře:

Okomentovat

děkujeme za váš komentář