středa 23. září 2015

Jak si zařídit internet

Dneska konečně po týdnu a půlk od toho, co jsem si vše zařídila mám internet. No připočtěme k tomu i to, že jsem to zařizovala v týdnu, který byl zkrácen na 4 pracovní dny a to v pondělí večer. Myslím však, že těchto pár rad uvítají všichni, kteří se do Španělska chystají ať už na Erasmus nebo dlouhodobější pobyt a budou si muset zařizovat internet do bytu.
V bodech vám tedy stručně popíši, co je nutné si zařídit:
  1. Zařiďte si španělský účet. Ačkoli některé společnosti tvrdí, že stačí mezinárodní- není zajištěno, že se to podaří. (zkušenost našich polských Erasmáků). Pro zařízení španělského účtu vám většinou stačí pas, v žádném případě nepostačuje občanka, opravdu je nutný pas. A někdy se může stát, že po vás budou chtít NIE, ale zkuste si případně obchodit víc bank a poboček- je to i o tom, jak koho ukecáte, jak se komu líbíte. Umět španělsky je tedy celkem důležité.
  2. Zařiďte si NIE, vemte si pas, nebo si půjčte od kamaráda španělské ID.
    pokud si budete zařizovat NIE- jsou prý údajně dva typy a měl by určitě fungovat typ s fotkou, za který vypláznete poněkud více Euro. Typ bez fotky platný s pasem je uplatnitelný někdy zhruba mezi 6 měsíci a třemi lety (ještě 6 měsíců staré nešlo uplatnit, ale tříleté už problém nemělo). 
  3. Teď už si jen prozkoumejte, od které společnosti chcete mít internet. V nabídce jsou obvykle Fibra Optica se smlouvou na min 12 měsíců nebo ADSL, které je možné i na méně než rok. 
  4. A hurá do společnosti vyřídit vše důležité. Pokud máte španělské ID už jste v suchu, někte s vámi musí být majitel, někte stačí kopie. Většinou nic neplatíte.
    pokud máte NIE nebo pas budou po vás nejspíše chtít vratný depozit cca 60€, obvykle je vratný po 6 měsících. Vše se však liší společnost od společnosti.
  5.  Tak teď už budete jen čekat chvíli na to, než k vám domů zavítá technik a zkontroluje vaši přípojku, že je funkční a vůbec vlastně máte do čeho připojit. Pokud budete mít net o Movistaru je dost možné, že si hned donese i router a vše vám zapojí. U ostatních si počkáte a routr vám dorazí do 48 hodin (výjimkou jsou víkendy, svátky) nebo si jej půjdete vyzvednout.
  6. Máte router, zapojeno a už můžete surfovat. Dalo to práci, ale jste šťastní a spokojení.
Doufám, že někomu těchto pár rad pomohlo/pomůže.

pátek 18. září 2015

Překvapení č.1- Zkoušky

Musím vám říct, že mě překvapuje jak na naší Universitat de Vic probíhá zkouškové. Ono totiž víceméně žádné není. Jelikož většina předmětů má během semestru dílčí zkoušky a testy mapující, jak se studenti připravují na daný předmět. Výjimkou nejsou ani projekty, skupinové prezentace nebo skupinové projekty.
 Zajímavostí je, že ty dílčí zkoušky je možné opakovat na konci semestru. Něco jako u nás opravné termíny. Ale ty mapovací, tam to prostě dáte nebo ne. Ty se neopakují. U některých předmětů je to ještě tak, že vám to bez nich stačí na absolvování u některých musíte aspoň minumum absolvovat.
Zatím se mi tento systém zamlouvá o trošku víc než ten náš doma. Kdy se na konci musí nabichlovat všechno (a říkejte si o průběžném učení co chcete, stejně to nikdo nedělá a dělat nebude) najednou.

zdroj obrázku: comments123.com

čtvrtek 17. září 2015

Barcelona

Asi není žádnou novinkou, že Erasmus ačkoli je primárně studijním pobytem je vyplněn spoustou cestování. A tak si ani já neodpustím a musím se pochlubit výlety. Ten první se konal samozřejmě do Barcelony, protože je blízko a všude se o ní píše a povídá.
Tento výlet se taky konal pod hlavičkou našeho orientačního týdne. A tak jsme měli dopoledne cca 2 hodinovou prohlídku z průvodcem. Mohli jsme si zvolit jestli chceme výklad ve španělštině nebo angličtině. Jelikož své španělštině příliš nedůvěruji, tak jsem zvolila angličtinu. A viděli jsme nějaké to místečko a zákoutí nové, co jsme v květnu neviděli.
Zajímovostí je, že jsme během prohlídky narazily na tři svatby. No prču jsme z toho měli jak mi, tak i průvodce.
Odpoledne už pak bylo zcela v naší režii, a tak jsme se rozhodli zajít se podívat na pláž a trochu ještě pobrouzdat městem.

No a jelikož nám jen jeden den nestačil, hned na druhý den ráno jsme se vydali zpátky. Tentokrát bylo naším dopoledním cílem Národní muzeum Katalánska. Kde jsme se zasekli asi na 3 hodiny. Do muzea jsme zamířili především proto, že první neděli v měsíci je vstup zdarma. A říkám vám, opravdu to stojí za to. Pozdní odpoledne jsme pak strávili koupáním se v moři a brouzdáním po centru města.

Mějte se krásně a užívejte září,
vaše Fierush

PS: Pokud se zadaří, přidám sem nějaké fotky. ;)

zdroj obrázku: petapixel.com

středa 16. září 2015

Problém č.1- Internet

Dnes je to právě šestnáctý den, který trávím na svém Erasmu. Mám již za sebou orientační týden a jsem právě v polovině prvního týdne školy. Ne, že bych na první problém došla až nyní. Ale ono se až nyní dá o něm psát. :D

Asi jedním z největších a nejzásadnějších problémů je ve Španělsku internet. Řeší ho tu velká většina Erasmáků. Je sice fajn bydlet na bytě, který si člověk pronajímá, ale holt je to občas trošku problém kvůli tomu, že si musíte zařídit internet. A ten si tu na své jméno zařídite docela špatně. Jelikož jsou tu pravidla taková, že musíte mít španělské ID, nebo mít své vlastní NIE (ale to by mělo být starší 6 měsíců, aby to fungovalo, a taky pozor existují dva typy druhý je prý v pohodě i nový, ale ten jsme nezkoušeli) a to v případě, že potřebujete uzavřít smlouvu na dobu kratší než 12 měsíců. U některé tuším jedné společnosti stačí i pas a počáteční nevratný vklad 60 €, abyste mohli přestat internet užívat dřív než po roce. No a abych nezapomněla, ať už uzavíráte jakokouli smlouvu s časovým omezením nebo bez, tak musíte mít španělský účet. Mezinárodní jim tu nějak nefungují. A popravdě zařídit jej, je někdy oříšek. Musíte mít dobrou domácí (která vám v bance zaměstnankyni ukecá, aby to nebyl problém) a nebo umět ukecávat sami. Dobré je případně zjistit, jestli vaše škola náhodou nemá s nějakou bankou domluvu, na lepší podmínky pro studentský účet.

Pokud se tedy chystáte do Španělska na delší dobu a víte, že si budete muset sami zařizovat internet, tak se na toto nemilé vyřizování formalit připravte.

Já to kvůli ne/stěhování byla zařizovat až teď v pondělí večer, tak jsem zvědavá na rychlost procesu, kdy budu mít připojení na internet doma. Už bych to totiž nutně potřebovala do školy. (Jelikož věci jako Ubuntu si ve škole prostě nestáhnu. A v Ubuntu budeme pracovat.)

Nicméně, musím však podotknout, že internet do mobilu si tu zařídíte už podstatně levněji. Stačí vám k tomu si vybrat jen společnost a koupit si španělskou SIM kartu, (bez smlouvy), ale musíte se taky prokázat pasem. Já mám například 200 minut volání po Španělsku a 1GB dat za 10€ na 30 dní. To je celkem slušné ne? Dá se pořídit i jen a pouze s interntem. Ale já vzhledem k nutnosti občas zavolat erasmáckým kolegům a domluvit se na sraz případně hledat ztraceného člena, jsem raději pořídila i minuty. Jinak toto "dobíjení kreditu" funguje asi trošku jinak než u nás.

pondělí 7. září 2015

Eli aka Fierush

Kdo jsem?
Jsem Eli, ale na blogu vystupuji jako Fierush
Proč ERASMUS?
Už jako malá jsem měla sen studovat v zahraničí, alespoň na chvíli. Někdy na prvnim prvním stupni jsem snila o roce na střední v UK, USA později se přidala Kanada. Hlavním důvodem bylo vylepšení své angličtiny a poznání nové kultury. BOHUŽEL jsem byla malá. A když už jsem nfs to věk měla, nejak to nebylo možné. A tak jsem příležitost dostala až na vysoké a plním si svůj dlouholetý sen. Držte mi pěsti, ať stojí za to.
A proč Španělsko?
Jednoduché, prostě jsem propadla kuljazykunátuře a nátuře zdejších lidí.